You are currently viewing DEVEANUL MIRCEA TODERAȘ, MULTIPLU MEDALIAT LA CAMPIONATUL INTERNAȚIONAL DE PIZZA ȘI PASTE

DEVEANUL MIRCEA TODERAȘ, MULTIPLU MEDALIAT LA CAMPIONATUL INTERNAȚIONAL DE PIZZA ȘI PASTE

Performanță strălucitoare a deveanului Mircea Toderaș (foto), patronul Pizzeriei Etna din oraș, la Campionatul Internațional de Pizza și Paste, eveniment ce s-a desfășurat, pe parcursul a două zile, între 9 și 10 aprilie, la Sibiu, și care a reunit în jur de 60 de competitori atât din România, cât și din alte țări din Europa. Pizzerul-chef din Deva a creat, pe parcursul celor două zile, adevărate delicii culinare, în farfuriile pe care le-a prezentat în fața unui juriu format numai din personalități în domeniu, adevărați maeștri internaționali. Creațiile alimentare ale deveanului i-au impresionat pe jurați, astfel că Mircea Toderaș s-a întors acasă cu Cupa din aur, și o salbă de medalii, dintre care două din aur, alte două din argint și una din bronz, precum și mai multe diplome importante în cariera sa.

Cu o experiență de aproape 14 ani în mânuirea aluatului de pizza, Mircea Toderaș a ajuns să transforme acest preparat, atât de obișnuit și de îndrăgit de aproape toată lumea, la rang de artă. Cu multă pasiune, și talent, tânărul devean a devenit un adevărat maestru în prepararea pizzei, acoperind aluatul cu tot ce nu îți trece prin cap, de la trufe negre, până la alte ingrediente sofisticate și consumate mai mult de către cei pretențioși.

El s-a aflat la a doua participare la Campionatul Internațional de Pizza și Paste, după ce anul trecut „a dat gata” juriul acestui eveniment destinat profesioniștilor, cu pizza cu aur, pe care a pregătit-o cu mult zel. Și de data aceasta, în cele două zile ale competiției de prestigiu, cunoscutul și talentatul pizzer din Deva a reușit să se remarce între cei aproximativ 60 de concurenți, sosiți la Sibiu din mai multe țări, între care Bulgaria, Grecia, Polonia sau Italia. Aceștia s-au întrecut în cele mai alese și mai delicioase feluri de pizza și paste. Pizza-chefi celebri au gătit, contratimp, în fața publicului prezent. La fel ca și anul trecut, a fost un adevărat maraton culinar. S-a gătit aproape „la foc continuu”, Mircea povestind că a avut parte de o experiență extraordinară în urma participării, pentru a doua oară, la acest eveniment gastronomic de anvergură internațională, dar și de o victorie pe măsură. Din șapte probe ale concursului, a obținut cinci medalii, „cireașa de pe tort” fiind Cupa din aur, acordată pentru pizza creativă, dar și pentru cea mai bună participare.

În cele două zile ale concursului, pizzerul devean a preparat mai multe feluri de pizza, dar și de paste. „În prima zi, au fost trei probe. A trebuit să preparăm pizza clasică, pizza desert (cu vanilie, căpșuni și fructe de pădure) și paste cu fructe de mare. În ziua următoare, au fost probele pentru pizza alternativă și creativă. La pizza alternativă nu am avut voie să folosim decât făină integrală sau fără gluten”, povestește pizzerul devean.

Pizza alternativă, atracția principală

Cel mai spectaculos preparat al lui Mircea Toderaș a fost pizza alternativă. Este vorba despre un fel de pizza ce nu se regăsește în meniurile pizzeriilor, fiind creată de tânărul din Deva, și care a făcut furori în rândul juraților de la campionat. Pentru prepararea acesteia, Mircea a folosit, printre altele, anghinare, ciuperci, piept de pui și prosciutto crudo, gătit la cuptor cu convecție. „Tehnica de lucru pentru această pizza, a fost mai deosebită. În concurs punctajul a fost acordat în funcție de mai multe criterii. A contat nu numai gustul, precum și modul de prezentare al preparatului, printre altele”, a explicat pizzerul-chef din Deva.

Mircea Toderaș a fost singurul hunedorean care a concurat la această competiție internațională. Pentru el, participarea a însemnat nu doar o răsplată a muncii pe care o depune, ci și un schimb de experiență în ceea ce privește arta culinară. „Ce pot să spun?! Pentru mine a fost maximum ce se putea face în ceea ce privește prepararea pizzei în România. Nu știu ce s-ar mai putea face mai mult decât atât. Medaliile obținute înseamnă o încununare a eforturilor, o performanță pe care nu ai cum să o faci decât prin pasiune și mult sacrificiu. Aceasta este satisfacția cea mai mare, când vezi că talentul și munca ta sunt apreciate”, a mai spus Mircea Toderaș.

Campionatul Internațional de Pizza și Paste s-a desfășurat în cadrul Programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019. De menționat că, nu este pentru prima dată când pizza-chef Mircea Toderaș, din Deva, este medaliat internațional pentru performanțele sale culinare primind aprecierea din partea unor renumiți bucătari. La ediția de anul trecut a campionatului, deveanul a obținut patru medalii și mai multe diplome. Mai mult, pizza cu aur, preparată de el, a apărut într-o prestigioasă revistă din Statele Unite ale Americii.

Articol preluat: Servus Hunedoara

Lasă un răspuns